Władysław Igański

(1891–1949)

Urodził się 13 października 1891 r. w Czuryłach pow. Siedlce.
W czasie I wojny światowej w POW ps. „Cygan”. Służył w komendzie obwodu mińskomazowieckiego (kierował pocztą).
Po rozbrojeniu Niemców w listopadzie 1918 r. w 1919 r. pracował jako sekretarz Wydz. Powiatowego w Mińsku Mazowieckim.
Działacz samorządowy. We wrześniu 1922 r. został członkiem komisji rewizyjnej Sejmiku Powiatowego w tym mieście. Członek PPS. W grudniu 1922 r. wybrany członkiem Rady Miejskiej. Ponownie wybrany w grudniu 1926 r. Z ramienia tej rady wchodził w skład Sejmiku Powiatowego (do 1932 r.).
W niepodległej Polsce członek Zw. Peowiaków. Od 9 marca 1930 do lipca 1931 r. sprawował funkcję prezesa tego związku w Mińsku Mazowieckim.
Następnie mieszkał w Żyrardowie.
Po II wojnie światowej zamieszkał we Włochach (obecnie część Warszawy). Jako członek PPR w końcu października lub na początku listopada 1947 r. został burmistrzem miasta.
Zmarł 4 lipca 1949 r. i został pochowany na Cmentarzu Parafialnym w Starych Włochach (obecnie część Warszawy).
Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 64/1932

J. Cygan, W.K. Cygan, Ziemia mińska na drodze do niepodległości 1914-1921, Warszawa-Mińsk Mazowiecki 2008; R. Gawkowski, Moja Dzielnica Włochy. Historia Włoch i Okęcia, Warszawa 2010; J. Kuligowski, Życie polityczne, społeczno-gospodarcze i kulturalne powiatu mińskomazowieckiego w latach 1918-1939, Mińsk Mazowiecki 2013; „Monitor Polski” nr 64/1932.