Władysław Kazimierz Beker

(1891–po 1969)

Urodził się 13 lutego 1891 r. w Wilkowicach pow. Biała. Syn Adolfa i Karoliny z Drozdów.

Uczył się w gimnazjach w Bielsku, Wadowicach i Krakowie, gdzie w 1912 r. w V gimnazjum uzyskał maturę. Następnie podjął studia prawnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W1912 r. założył drużynę Tow. Gimnastycznego „Sokół” w Bystrej koło Bielska.

W czasie I wojny światowej w lutym 1915 r. powołany do armii austro-węgierskiej, walczył na froncie rosyjskim, gdzie 9 czerwca 1916 r. dostał się do niewoli. Po rewolucji w Rosji w 1917 r. odzyskał wolność.

23 lipca 1918 r. wstąpił do 5 Dywizji Syberyjskiej w Samarze. We wrześniu został emisariuszem WP w Polskim Komitecie Wojennym w Nikolsku Ussuryjskim i Harbinie. W końcu lipca 1920 r. powrócił do kraju. Walczył z bolszewikami zapewne w składzie Bryg. Syberyjskiej. 6 stycznia 1921 r. przydzielony do 47 pp (potem: 6 psp).

Zweryfikowany jako kpt. int. z 1 czerwca 1919, w latach 1922-1924 studiował w Wyższej Szkole Intendentury w Warszawie. Po jej ukończeniu przydzielony do Kierownictwa Rejonowego Intendentury w Bielsku-Białej (1924), w 1928 r. służył w Instytucie Technicznym Intendentury, a w 1932 r. w Kierownictwie Centralnego Zaopatrzenia Intendentury. Następnie w szefostwie intendentury OK nr III w Grodnie. Z dniem 30 listopada 1933 r. przeniesiony w stan spoczynku.

Mieszkał w Białej Krakowskiej. Pracował jako dyrektor techniczny w fabryce w Kętach.

Członek Obozu Zjednoczenia Narodowego.

W sierpniu 1939 r. zmobilizowany do WP, po 17 wrześniaprzeszedł do Rumunii, gdzie został internowany. 8 lutego 1941 r. wydany Niemcom, przebywał w oflagu VI E w Dorsten, VI B w Dössel, w Liibben i Friesach. W 1945 r. uwolniony.

Został wówczas komendantem polskiego obozu repatriacyjnego w Magdeburgu. Następnie powrócił do Polski i zamieszkał w Białej.

Zmarł po 1969 r.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

W. Chocianowicz, W 50 lecie powstania Wyższej Szkoły Wojennej w Warszawie, Londyn 1969; „Monitor Polski” nr 179/1931; J. Polak, Cmentarz Rzymsko-Katolicki w Białej, Bielsko-Biała 1999; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928, 1932; Rocznik oficerski rezerw 1934; VII. Sprawozdanie Dyrekcyi c.k. Gimnazyum V. w Krakowie za rok szkolny 1912/1913, Kraków 1913.