Wojciech Juśkowiak

(1889–1942)

Urodził się 25 marca 1889 r. we wsi Cykówko pow. Grodzisk Wlkp. Syn Józefa i Franciszki z Matysiaków.

Odbył obowiązkową służbę w armii niemieckiej. Następnie pracował w Północnej Nadrenii-Westfalii, gdzie należał do Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół”.

Uczestnik powstania wielkopolskiego. Służył w 1 komp. poznańskiej. Potem w Wojsku Polskim. W stopniu plut. przeniesiony do rezerwy.

W niepodległej Polsce mieszkał w Poznaniu. Pracował jako ślusarz w Warsztatach Kolejowych.

Podczas II wojny światowej od września 1940 r. brał udział w działalności konspiracyjnej w szeregach Narodowej Organizacji Bojowej. Służył w Wydzielonym Obwodzie Warsztaty Kolejowe. Aresztowany przez Niemców 19 lutego 1941 r.  Osadzony w obozie w Forcie VII w Poznaniu, a następnie w więzieniu w Olsztynie. Wyrokiem Okręgowego Sądu Krajowego Poznan na sesji wyjazdowej w Trzemesznie na cztery lata obozu karnego (3 czerwca 1942). Przewieziony do więzienia we Wronkach.

Tam zmarł lub został zamordowany 25 marca 1942 r.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

„Monitor Polski” nr 177/1938; A. Sierchuła, E.A. Słomska, Juskowiak Wojciech, www.powstancywielkopolscy.blogi.pl/archiwum,2020-09,1.html [dostęp 3 VII 2021].